maanantai 8. helmikuuta 2021

Urheilulajien ennakkoluulot – mistä ne juontavat juurensa?


— Näkyvyys, menestys ja se, mitä laji saavuttaa, vaikuttaa ihmisten suhtautumiseen, toteaa 30-vuotias joukkuevoimistelun valmentaja ja tuomari sekä moninkertainen cheertanssin EM-mitalisti, Jutta Hildén.


Jo nelivuotiaana voimistelukouluun viety Jutta on pitänyt voimistelun aina vahvasti mukana elämässään. Hildén kertoo, että alakoulun puolella kaverit eivät aina ymmärtäneet sitä, että harjoituksia oli niin paljon. Olihan voimistelun rinnalla myös taitoluistelu.

— Kun menin yläasteelle Sammon liikuntaluokalle, niin siellä jotenkin löysin sen, että porukka on samanhenkistä. 


Jutta kokee, että voimistelun takia ei ole ihmeemmin joutunut ikävän kommentoinnin kohteeksi. Kun Hildén aloitti cheertanssin oman voimistelu-uransa jälkeen, saattoi hän välillä kuulla ivailua.

— Ihmiset kysyivät, että heilutaanko me vaan niiden huiskien kanssa. Joutui myös selittelemään, että kyseessä on ihan eri laji kuin cheerleading, jossa tehdään niitä pyramideja. Sitten, kun näyttää jonkun videon, niin ihmiset on silleen “Aa, ehkä se onkin vähän haastavampi laji”, naurahtaa yhä lajia harrastava Hildén.

Jutta Hildén maski päässä valmentamassa Elixiria pre jr -joukkueen voimistelijoita.


Hildén uskoo, että lajin näkyvyydellä on suuri vaikutus siihen, mitä siitä ajatellaan. Mediassa vähemmän näkyvillä olevat lajit joutuvat helpommin ikävän arvostelun kohteeksi. 

— Valtalajit, kuten palloilu- ja talvilajit, ehkä just olympialajit ovat niitä, jotka ovat paljon näkyvillä. Voimistelukin on alkanut saamaan tosi hienosti julkisuutta tässä viime vuosina, samoin kuten cheerleading: Suomen maajoukkue on voittanut MM-kultaa nyt kaksi kertaa, joten sekin on saanut sitä kautta näkyvyyttä, Hildén pohtii.

 Hildénin mielestä myös esimerkiksi linnanjuhlakutsuilla ja urheilu-uutisilla on merkitystä ihmisten arvostukselle lajia kohtaan.


Kun Hildeniltä kysyttiin, mitä mieltä hän on “voimistelussa istutaan vain spagaatissa” -väitteestä, saatiin siihen napakka korjaus:

— Treenit kestää sen vähintään kolme tuntia, joten kyllä siinä aika tarkkaan pitää suunnitella. Ei tällaisessa vaativassa kilpailu- ja arvostelulajissa susta tuu mitään, jos sä istut vaan siinä spagaatissa, eli fyysiset ominaisuudet on oltava kohdallaan, päättää Hildén haastattelun naurahtaen ja jatkaa Elixiria pre jr -joukkueen harjoitusten pitämistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.