perjantai 15. lokakuuta 2021

Kehonhuolto on tärkeä osa urheilua

Kuvittele tilanne, jossa kysyt satunnaiselta vastaantulijalta, mitä hän ajattelee käsitteestä “urheilu”. Todennäköisesti vastaus liittyisi kuntoa kohottavaan liikuntaan tai johonkin lajiin, jota kyseinen henkilö harrastaa. Sitä ei edes ymmärrä ajatella, kuinka paljon laajempi käsite on oikeasti kyseessä. Jos kehosi ei palaudu, liikunta ei ole kehittävää tai turvallista.

Itse kilpaurheilijana ja muiden lajitovereiden kokemuksia kuulleena tiedän, että kehonhuolto on merkittävä osa arkea. Raskaalla harjoitusviikolla treeniä on parhaimmillaan yli 20 viikkotuntia. Kun joskus loppuverryttely on jäänyt rankan harjoituksen jälkeen heikommaksi, huomaa sen viimeistään parin päivän kuluttua lihaskipuina. Siksi olisikin tärkeää muistaa nostattaa sykettä ja tehdä kevyitä venytyksiä vielä harjoituksen päätteeksi. Mielestäni myös välipäivinä olisi hyvä edistää palautumista esimerkiksi rullaamalla lihaksia, tekemällä pieniä kävelylenkkejä tai käymällä hierojalla. Lepoa, säännöllisiä ja riittäviä ruokailuja ja hyviä yöunia ei tule unohtaa.


Ymmärrän, että joskus kehon huoltaminen voi tuntua turhauttavalta, kun tekisi jo mieli päästä tekemään muita juttuja. On kuitenkin tieteellisesti todistettu, että hyvä palautuminen ehkäisee monenlaisia rasitusvammoja. Juurikin hyvän loppuverryttelyn tekeminen on pieni vaiva siihen nähden, että joutuisi ravaamaan lääkäreillä ja fysioterapeuteilla kuukausittain, ellei jopa viikoittain.


Olen huomannut, että harjoitteleminen on huomattavasti sujuvampaa vetreällä ja hereillä olevalla kropalla. Treenin aloittaminen tuntuu vaivalloiselta, jos tietää jo valmiiksi, että jokin treenin osa-alue saattaa mennä heikommin jähmeiden lihasten vuoksi. Olen myös kiinnittänyt huomiota siihen, miten paljon voi kehittyä lyhyessä ajassa, kun pystyy antamaan kaikkensa jokaisissa harjoituksissa. 


Kehonhuollon ei tarvitse olla tylsää. Jos harrastat joukkuelajia, voitte mennä kaikki yhdessä tekemään jotain teille mieluista kehonhuollon muotoa. Esimerkiksi teille uuden lajin kokeileminen höntsäilymielessä voisi olla hauskaa. Halutessasi voit mennä myös yksin tai muiden läheistesi kanssa, koska yhtä oikeaa tapaa ei ole. 


Haluan korostaa kehonhuollon ja palautumisen tärkeyttä niin fyysisessä, kuin henkisessä mielessä. Ei vain urheiluseurojen, vaan myös yksilöiden, tulisi panostaa normaalissa arjessa enemmän henkilökohtaiseen hyvinvointiinsa itselle sopivalla tavalla. Suurimpana kynnyksenä asian toteutumisessa näen kiireen ja viitsimättömyyden ihmisten elämässä. Mielestäni yhteiskunnan pitäisi löytää keinoja kertoa ihmisille, miten kehonhuoltoa voi toteuttaa helposti ja ilman suurta vaivaa. Uskon, että sillä olisi tilastollisesti paljon hyvää vaikutusta ihmisten tyytyväisyyden tasoon omassa elämässään.


Alma


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.