perjantai 15. lokakuuta 2021

Etäkoulu oli oikeasti turhaa

Oliko etäkoulu oikeasti tarpeellista? Vähenivätkö koronatartunnat sen ansiosta? Viime keväänä yläkoulut ja toisen asteen opetus joutuivat siirtymään toista kertaa vuoden sisään etäopetukseen koronatartuntojen määrien takia. Osaa nuorista se ei paljoa haitannut, mutta osa olisi mieluummin koulussa kuin kotona opiskelemassa. Siitä kuitenkin selvittiin, mutta jatkossa kuitenkin toivotaan, ettei etäkoulua enää tulisi, ellei olisi ihan välttämätöntä siirtyä etäopetukseen uudelleen. 

Mielestäni etäkoulu ei ollut hyväksi opiskelulle. Itselläni laskivat keskiarvo ja monet numerot paljon. Numeroiden laskun takia niiden korotukseen on käytettävä enemmän aikaa ja tehtäviä pitää tehdä enemmän kuin normaalisti. Myös päivinä, jolloin netti tai sovellukset eivät toimineet, saattoi ohittaa jonkun tärkeän opittavan asian, jota tarvitsisi jatkossa. Myös Wilma-merkintöjä saattoi tulla, ellei ollut Meetissä sovittuun aikaan. Kaikki opettajat eivät laittaneet merkintöjä myöhästymisistä, mutta osa laittoi, vaikka sanottiin, että netin takia oli ongelmaa. Merkintää tuli myös siitä, ettei tehtäviä ollut palautettu juuri siihen sovittuun aikaan. 


Opiskelu oli hankalaa ja tehtävien ohjeet usein epäselviä, minkä takia niissä tuli paljon epäselvyyksiä ja väärinkäsityksiä. Varsinkin aiheiden, jotka olivat syystä tai toisesta monimutkaisia tai vaativat jostain syystä enemmän opiskelua, opiskelu kotoa käsin oli usein todella haastavaa. Meetissä avun kysyminen saattoi olla vaikeaa, eivätkä opettajat aina ymmärtäneet oppilaan ongelmaa. Omaa kokemusta ajatellen ainakin kielten ja matematiikan opiskelu hankaloitui todella paljon ja etäkoulun aikana matematiikassa myös tuli mielestäni kevätlukukauden vaikeimmat asiat. Myös kotitaloudessa opiskelimme vain teoriaa koko etäkoulun ajan. 


Etäopetusjakson aikana ruutuaika lisääntyi huomattavasti, sillä tehtäviä tehtiin paljon netissä ja kavereiden kanssa juteltiin paljon ja myös joskus puhuttiin videopuheluita. Myöskään luokkakavereita ei nähnyt niin paljoa kuin koulussa. Totta kai vapaa-ajalla pystyi näkemään kavereiden kanssa, mutta jotkut saattoivat asua kuitenkin kaukana, ettei pitkän koulupäivän jälkeen enää jaksanut lähteä toiselle puolelle kaupunkia näkemään kavereita. Myös monien harrastustoiminta keskeytyi, eikä sitäkään kautta pystynyt näkemään kavereita.


Kuitenkin, osa ihmisistä pitää etäkoulua hyvänä asiana, sillä joihinkin se on vaikuttanut hyvin eri lailla kuin toisiin. Joillakin koulu sujui etäkoulun aikana paljon paremmin kuin toisilla, mikä on yksi syy, miksi jotkut pitivät siitä enemmän. Kuitenkin usein kuultuna perusteluna toimii se, että sai nukkua pidempään, minkä ansioista monet valvovat pidempään, mikä aiheuttaa sen, että unirytmi menee sekaisin. Toisena syynä on myös se, kun saa olla puhelimella käytännössä koko ajan, sillä eiväthän opettajat näe, mitä teet ja opiskeletko oikeasti. Omasta mielestäni kuitenkin ajattelen, että jatkuva puhelimella olo oppituntien ajan heikentää oppimista ja muutenkin vaikuttaa keskittymiskykyyn. Myös se, että valvoo jatkuvasti liian pitkään, voi johtaa siihen, että et enää ymmärrä opittavia asioita ja koulunkäynti alkaa yhtäkkiä menemään todella huonosti. 


Oma näkemykseni aiheesta on se, ettei etäkoulu ole tarpeellista ja se on huonoksi opiskelulle ja oppilaiden sosiaalisia taitoja miettien. Jos etäkoulua tulee joskus uudelleen, pitäisi sille olla hyvät perustelut ja asioiden opettamista pitäisi parantaa ja tehtävänantoja selkeyttää. Myös opettajien pitäisi ymmärtää se, että merkintöjä ei pitäisi laittaa siitä, jos ei pysty liittymään Meet-tapaamisiin, sillä he eivät voi odottaa, että kaikilla olisi täysin toimivat laitteet ja tehtävien palauttamisissa voi olla esimerkiksi ongelmia netin takia. Olisitko sinä joka koulupäivä mieluummin kotona yksin opiskelemassa, kuin koulussa näkemässä kavereita ja oppimassa uutta yhdessä heidän kanssaan.


Vera


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.