perjantai 15. lokakuuta 2021

Ei ole nuorten asia puhua laihduttamisesta

 Kun selaan sosiaalista mediaa, näen usein nuorten keskuudessa, kun normaalipainoiset kyselevät laihdutusvinkkejä tavoitepainoon, joka on liian alhainen. Monet haluavat jakaa omia kokemuksiaan, ja niin voi toki tehdä, mutta vaikka jokin toimisi sinulla, ei se tarkoita, että se toimisi muilla, koska siihen vaikuttaa niin moni asia, kuten ruokavalio ja geenit. Joten sinun ei tulisi verrata itseäsi muihin!

Minusta on typerää, kun nuoret keskustelevat ja jakavat keskenään vinkkejä laihduttamisesta. Kun joku kysyy vinkkejä laihduttamiseen, kommentoijat ovat ihmisiä, jotka eivät edes työskentele hyvinvoinnin alalla mutta jakavat mielestään hyviä vinkkejä, jotka todellisuudessa voivat johtaa syömishäiriöön.


Minusta on ihana nähdä, kun kyseisten postausten kommentit täyttyvät kannustavista tsempeistä ja kehuista, mutta aina sinne joukkoon eksyy yksi tai muutama kommentti, jossa sanotaan “läski”, mikä raastaa monen nuoren itsetuntoa ja pahimmillaan voi laukaista syömishäiriön. Tuollaisen kommentin kirjoittamisessa menee muutama sekunti, mutta syömishäiriöstä parantuminen voi viedä vuosia, ja monet muistavat sen loppuikänsä.


Ymmärrän kyllä, että nuorilla, joilla on halu laihduttaa, voi olla iso kynnys kysyä vinkkejä vanhemmilta tai kavereilta, koska yleensä he haluavat saada nuoren tuntemaan itsensä hyväksi, mutta moni nuori kysyy niitä sosiaalisessa mediassa, ja se yleistää ajatusta siitä, että ehkä minunkin pitäisi vähän laihduttaa.


Kun oma itsetunto heikkenee, se haittaa omaa arkea ja ei enää ehkä uskalla tehdä asioita, joita ennen uskalsi tehdä. Voi olla, että jätät kaverisi juhlat välistä, kun et halua muiden näkevän sinua kuin isoissa ja löysissä vaatteissa. Minusta laihduttamisesta  puhuminen pitäisi jättää sitä oikeasti tarvitseville, kuten liikunnan ja hyvinvoinnin ammattilaisille tai hengenvaarallisesti lihaville.

Ninna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.