perjantai 15. lokakuuta 2021

Tamponien ja siteiden pitäisi olla ilmaisia

Kuvittele, jos ihmisten pitäisi maksaa jostain, minkälaisiksi ovat vain syntyneet ja mihin eivät voi vaikuttaa. Mitä jos kertoisin, että sinun ei tarvitse kuvitella, koska niin tapahtuu jo?

Rehellisesti puhuen, kukaan ei haluaisi kuukautisia. Ne sattuvat, aiheuttavat turvotusta, ja kukapa nyt haluaisi vuotaa verta alapäästään joka kuukausi. Silti niistä pitää maksaa. Tai ainakin siitä, ettei veri leviä joka paikkaan: vaatteisiisi, paikkoihin, missä istut, lakanoihin. Ja vaikka sidettä käyttäisikin, veri saattaa silti levitä ohi siteen, koska hyvälaatuiset siteet ovat kalliita.


Joissain maissa kondomit ovat ilmaisia, mutta siteistä ja tamponeista pitää maksaa, mikä on hullua. Kuukautisia ei voi rajoittaa tai päättää niiden ajoituksesta, toisin kuin seksistä. Monet ihmiset eivät kirjaimellisesti pärjää ilman siteitä ja tamponeja, koska kuukautiset ovat ihmisillä luonnostaan, mutta seksi ei ole asia, jota ihmisten on pakko harrastaa. Tästä voi huomioida, että jos joku asia on cis-miehille tarpeellinen, sen saattaa saada helpommin ilmaiseksi verrattuna cis-naisille ja muun muassa osalle muunsukupuolisista tarpeelliseen asiaan. 


Tiedän, että siteet tai tamponit ovat elintarvike siinä missä muutkin. Jos niistä tehtäisiin ilmaisia, nousisi kohu siitä, miksei nyt sitten vaan tehdä koko ruokakaupasta ilmaista. Suomessa on kuitenkin ilmainen terveydenhuolto, mikä tarkoittaa, että jos vuodat vakavasti verta, saat siihen ilmaiseksi hoitoa. Kuukautisten omistajat kuitenkin joutuvat maksamaan siitä, että vuotavat vakavasti verta, ja lisäksi vielä esimerkiksi särkylääkkeistä, koska kuukautiset tuottavat usein paljon kipuja. Joillain ei ole edes mahdollisuutta maksaa siteitä tai tamponeja, koska ne maksavat helposti paljon.


Vaikka siteistä ja tamponeista ei täysin ilmaisia tehtäisikään, niiden hintoja voisi ainakin laskea huomattavasti. Kukaan ei päättänyt syntyä cis-naisen vartaloon tai saada kuukautisia, mutta heidän pitää silti maksaa niistä. Eikä nyt puhuta mistään pikkurahoista, koska esimerkiksi siteisiin saattaa helposti mennä kymmeniä tai jopa satoja euroja.


Saimi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.